Planeeri nii hoolikalt kui tahes, ikka tuleb elu vahele. Mul oli planeeritud päev enne uudiskirja avaldamist teha veel selle retseptiga viimane küpsetamine – õiges vormis, õige focaccia paksusega, rikkaliku kattega, ilusad pildid, sisukas video…noh nagu peab või võiks. Lühidalt – remondimehed tulid nii lühikese ette teatamisega mu köögis kapiuksi vahetama, et minu ettevalmistustöö piirdus vaid kiirkorras kogu köögi kappide sisu pindadele ära mahutamisega. Ja seda oli palju! 13 aastat ikkagi kogutud selles kodus. Sõnaga – viimane küpsetamine jäi ära. Et uue sisu avaldamine ei veniks, riputasin oma nunnu pätsi siia ikkagi hetkel üles. Teie aga tegutsege retseptis antud juhiste järgi!
Focaccia (pärmiga)
Tarvikud
- 1 neljakandiline suur ahjuvorm (võib olla klaasist või keraamiline, aga ka lahtikäiv)
Koostisained
- 175 g valget riisijahu (ekstra valge ja peene jahvatusega jahu, mida kasutatakse Aasia köögis)
- 75 g sorgojahu
- 150 g tapiokitärklist
- 40 g oliiviõli (lisaks peale niristamiseks 2-3 spl)
- 25 g riisivalgupulbrit (võib olla ükskõik mis kõrge valgusisaldusega pulber, sobib ka soja-, vadaku-)
- 15 g kuldseid linaseemneid (jahvatada)
- 12 g psülliumi pulbrit
- 8 g kuivpärmi
- 10 g soola
- 2 tl rosmariini (kuivatatud või 1 värske rosmariinioks)
- 1 tl soolahelbeid
- 700 g sooja vett
Valmistamise viis
- Mõõda ja sega kõik kuivained, va kuivatatud ürdid.
- Mõõda käesoe vesi (28-32 kraadi) ja vala pidevalt segades kuivainete hulka.
- Kui vesi on täielikult imendunud ja segunenud, lisa õli. Vajadusel sega käega. Tekkinud tainamass on elastne ja kleepuv ning vormi valatav.
- Määri vorm rasvainega ja vala tainas ühtlase kihina vormi. Võib spaatli või sõrmede abil taina paksust sättida. Kata kile või fooliumiga ja pane sooja kohta 1,5 tunniks kerkima.
- Nirista taina pinnale natuke õli, tee ka näpuotsad õliga kokku ning vajuta tainasse ühtlaselt augud. Võid seda teha päris julgelt vajutades augud vormini välja. Kata vorm uuesti ja lase veel 30 minutit kerkida. Korda aukude vajutamist.
- Pane ahi sooja. Puista taina pinnale rosmariini ja soolahelbeid. Soovi korral võid aukudesse suruda ka oliive, päikesekuivatatud tomateid. Ürtidest sobivad ka veel tüümian, pune, basiilik.
- Pane focaccia 220 kraadi juurde 30 minutiks või nii kaua kuni tekib kuldne koorik, küpsema. Võta ahjust ja lase pool tundi jahtuda. Kuigi algul võib koorik tunduda kõva, siis ei ole vaja katta jahtumise ajaks rätikuga, vaid jätta toaõhu kätte. Koorik muutub jahtudes parajalt pehmeks ja rebitavaks niiskuse mõjul, mis tuleb soojast focacciast.