Planeeri nii hoolikalt kui tahes, ikka tuleb elu vahele. Mul oli planeeritud päev enne uudiskirja avaldamist teha veel selle retseptiga viimane küpsetamine – õiges vormis, õige focaccia paksusega, rikkaliku kattega, ilusad pildid, sisukas video…noh nagu peab või võiks. Lühidalt – remondimehed tulid nii lühikese ette teatamisega mu köögis kapiuksi vahetama, et minu ettevalmistustöö piirdus vaid kiirkorras kogu köögi kappide sisu pindadele ära mahutamisega. Ja seda oli palju! 13 aastat ikkagi kogutud selles kodus. Sõnaga – viimane küpsetamine jäi ära. Et uue sisu avaldamine ei veniks, riputasin oma nunnu pätsi siia ikkagi hetkel üles. Teie aga tegutsege retseptis antud juhiste järgi!

Focaccia (pärmiga)

Kiirelt, 2-4 tunniga valmiv focaccia pärmiga on imeliselt pehme, hästi rebitav ning valmistatav nii õhemana kui saialaadsena erinevate katetega.
Ettevalmistusaeg 2 hours 30 minutes
Küpsetusaeg 30 minutes
Kogu aeg 3 hours
Course Side Dish

Tarvikud

  • 1 neljakandiline suur ahjuvorm (võib olla klaasist või keraamiline, aga ka lahtikäiv)

Koostisained
  

  • 175 g valget riisijahu (ekstra valge ja peene jahvatusega jahu, mida kasutatakse Aasia köögis)
  • 75 g sorgojahu
  • 150 g tapiokitärklist
  • 40 g oliiviõli (lisaks peale niristamiseks 2-3 spl)
  • 25 g riisivalgupulbrit (võib olla ükskõik mis kõrge valgusisaldusega pulber, sobib ka soja-, vadaku-)
  • 15 g kuldseid linaseemneid (jahvatada)
  • 12 g psülliumi pulbrit
  • 8 g kuivpärmi
  • 10 g soola
  • 2 tl rosmariini (kuivatatud või 1 värske rosmariinioks)
  • 1 tl soolahelbeid
  • 700 g sooja vett

Valmistamise viis
 

  • Mõõda ja sega kõik kuivained, va kuivatatud ürdid.
  • Mõõda käesoe vesi (28-32 kraadi) ja vala pidevalt segades kuivainete hulka.
  • Kui vesi on täielikult imendunud ja segunenud, lisa õli. Vajadusel sega käega. Tekkinud tainamass on elastne ja kleepuv ning vormi valatav.
  • Määri vorm rasvainega ja vala tainas ühtlase kihina vormi. Võib spaatli või sõrmede abil taina paksust sättida. Kata kile või fooliumiga ja pane sooja kohta 1,5 tunniks kerkima.
  • Nirista taina pinnale natuke õli, tee ka näpuotsad õliga kokku ning vajuta tainasse ühtlaselt augud. Võid seda teha päris julgelt vajutades augud vormini välja. Kata vorm uuesti ja lase veel 30 minutit kerkida. Korda aukude vajutamist.
  • Pane ahi sooja. Puista taina pinnale rosmariini ja soolahelbeid. Soovi korral võid aukudesse suruda ka oliive, päikesekuivatatud tomateid. Ürtidest sobivad ka veel tüümian, pune, basiilik.
  • Pane focaccia 220 kraadi juurde 30 minutiks või nii kaua kuni tekib kuldne koorik, küpsema. Võta ahjust ja lase pool tundi jahtuda. Kuigi algul võib koorik tunduda kõva, siis ei ole vaja katta jahtumise ajaks rätikuga, vaid jätta toaõhu kätte. Koorik muutub jahtudes parajalt pehmeks ja rebitavaks niiskuse mõjul, mis tuleb soojast focacciast.

Märkused

Retsept toimib hästi ka poole väiksema kogusega ning on küpsetatav ka kõrgemas saiavormis, mitte ainult madalas vormis.
Retseptis antud kogus pärmi sobib kiirkergitamiseks ehk taina kerkimine ja aukude vajutamine toimub paari tunni jooksul. Kui valida poole väiksem kogus pärmi ehk 4 g, siis on sobiv kerkimisaeg poole pikem ehk 4 tundi ning nii saab focacciale ka parema maitsenüansi nagu traditsioonilise focaccia puhul tehaksegi.