Juustuküpsised juuretise jäägiga

Ettevalmistusaeg 1 hour 45 minutes
Küpsetusaeg 25 minutes
Kogu aeg 2 hours 10 minutes
Course Snack

Tarvikud

  • 1 ahjuplaat
  • 1 Küpsetuspaber

Koostisained
  

  • 200 g juuretise jääki (toidetud 1:0.5:0.5 suhtega)
  • 200 g Cheddar juustu (jämedalt riivitud)
  • 100 g kaerajahu
  • 100 g võid (külm)
  • 50 g maisitärklist
  • 30 g kuldseid linaseemneid (jahvatada)
  • 25 g kleepuva riisi jahu
  • 20 g suhkrut
  • 5 g soola
  • 3 g soodat (1 tl triiki)
  • 3 g küpsetuspulbrit (1 tl triiki)
  • 3 g küüslaugupublrit (1 tl)
  • 1 tk muna
  • 1 spl jääkülma vett (vajadusel 1-2 spl lisaks vormimisel)

Valmistamise viis
 

  • Sega juuretise jääk soodaga ja pane kõrvale.
  • Sega omavahel kuivained. Jahvata linaseemned, riivi juust ja sega kuivainete hulka.
  • Lõika külm või kuubikuteks ja näpi ühtlaselt segu hulka.
  • Kõige lõpuks vala juuretise jääk ette valmistatud tainasegu hulka ja sega ühtlaselt, vajadusel tee seda kätega. Tainas ei tohi olla pudenev ja kuiv. Kui see nii on, lisa supilusika kaupa jääkülma vett, tavaliselt aitab tainapalli vormida vaid 1-2 spl lisamine.
  • Lihtsamaks edasi töötlemiseks puista tainapallile natuke kleepuva riisi jahu. Kata ahjuplaat küpsetuspaberiga ja puista ka sinna kleepuva riisi jahu.
  • Rulli tainapall ristkülikukujuliseks tükiks paksusega 1-1.5 cm. Lõika terava noaga või spaatliga sobiva suurusega pulgad.
  • Pista koos ahjuplaadiga (mahub mm pealt normsuurusega külmikusse kui riiul on tühi!) pooleks tunniks külmikusse.
  • Soojenda ahi 230 kraadini, võta küpsised külmikust ja küpseta 20-25 minutit kuni küpsised on kuldpruunid. Lase veidi jahtuda, naudi. Sobivad suurepäraselt ka suupisteks valge veini kõrvale.

Märkused

Juuretise ja juuretise jäägiga retseptide lõplik vee kogus sõltub juuretise vee sisaldusest. Kui küpsetada pidevalt ja toita juuretist iga päev, siis võib vabalt toita suhtega 1:0.5:0.5 ning siis on nii sinu juuretis kui jääk pannkoogitaina konsistentsiga. Just sellise juuretise ja juuretise jäägiga on mul tehtud enamus retsepte.