Manna-kohupiima korp
Selle retsepti jaoks sobib nii ainult pärmiga kerkinud GV saiatainas kui ka juuretise ja pärmiga valminu. Juuretisega on mõnevõrra maitsekam ja muidugi ka tervislikum, ainult pärmiga saab kiiremini.
Ettevalmistusaeg4 hours hrs
Active Time30 minutes mins
Kogu aeg5 hours hrs 15 minutes mins
1 ahjuplaat
1 Küpsetuspaber
Tainas
- 150 g riisijahu
- 150 g hirsijahu
- 100 g tapiokitärklist
- 70 g suhkrut
- 40 g oliiviõli (neutraalse maitsega)
- 20 g kartulikiu jahu (Semper)
- 15 g psülliumi pulbrit (20 g psülliumi helbeid)
- 10 g kuivpärmi
- 1 tk muna
- 1 tk munakollast
- 400 g vett (doseeri vajadusel rohkem)
Manna-kohupiima täidis
- 1 kg kohupiima (võimalusel osta turult lahtist kohupiima või pakis kohupiima, kohupiimakreemiga ei tule nii hea)
- 600 g vett
- 100 g riisimannat (1/2 klaasi)
- 100 g võid
- 100 g suhkrut
- 75 g kohvikoort
- 5 tk muna
- 3 tl vanillipastat
- 1 tl soola (triiki)
Taina valmistamine
Sega omavahel kuivained, v.a. suhkur.
Vahusta muna suhkruga. Mõõda vajalik vee kogus (soe vesi, 28-30 kraadi). Sega omavahel vesi, vahustatud muna ja õli.
Vala vedelik kuivainete sisse, sega ühtlaseks massiks. Esimese segamise järgselt on tainas veel väga vedel. Lase 5 min seista, sega uuesti, nüüd on tainal paras konsistents. Lükka spaatliga tainast veidi äärtest lahti, et tainas äärtest kuivama ei hakkaks. Puista kergelt peale jahu, kata kauss kilega ja pane rätiku alla sooja kohta 3-4 tunniks kerkima.
Täidise valmistamine
Pane vesi keema, lisa riisimanna pidevalt segades. Hauta pehmeks pudruks.
Lisa kohvikoor, või, suhkur ja sool. Hauta lõpliku valmimiseni,
Jahuta puder kuni see ei ole enam kuum, sooja-leiget putru võib juba kasutada.
Vahusta munad. Sega omavahel puder, kohupiim, munad, lisa vanillipasta. Maitse, vajadusel lisa suhkrut.
Ahju panemiseks ette valmistamine
Võta kõrgema äärega ahjuplaat, kata küpsetuspaberiga ja määri võiga. Vala kerkinud tainas pannile ja rulli laiali. Kata kile ja rätikuga ning lase veel 15 minutit kerkida.
Pane ahi 210 kraadi juurde soojenema.
Kui ahi on valmis, on aeg täidis ette valmistatud tainale valada. Püüa täidis laotada ühtlase kihina,
Küpseta 210 kraadi juures 45 minutit. Kui soovid korbile kena laigulist mustrit, tõsta ahjuplaat ülemise kuumaplaadi alla veel 2-5 minutiks küpsema. Lase jahtuda kuni kook on leige.